Τσάκρα

ΤΣΑΚΡΑ: ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ

 ΤΣΑΚΡΑ: ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ

Τα Τσάκρα είναι Κέντρα Ενέργειας που βρίσκονται στο σώμα και λειτουργούν συνεχώς, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Η ροή της ενέργειας δια μέσου των ενεργειακών κέντρων επιδρά στη φυσική, διανοητική, συναισθηματική και πνευματική μας κατάσταση.

Η σύγχρονη επιστήμη της βιολογίας, ερμηνεύει τη διαδικασία αυτή,(σαν χημικές μεταβολές που προέρχονται από τους ενδοκρινείς αδένες και των οποίων οι εκκρίσεις αναμιγνύονται στιγμιαία με το αίμα).

Η γνώση πάνω στα Ενεργειακά Κέντρα και ο έλεγχος της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει  πολύτιμο κλειδί στην προσπάθεια μας για αυτοέλεγχο και αυτοπραγμάτωση.

Η αρμονία ανάμεσα στην καρδιά, το νου, το σώμα και το πνεύμα δημιουργεί ένα μονοπάτι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι επιλογές μας να γίνουν μέρος της πραγματικότητας μας.

Τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα είναι 7 και βρίσκονται σε σημεία κλειδιά του σωματό μας  ρυθμίζοντας την ζωτική λειτουργία των οργάνων μας.

Τί είναι;

Τα τσάκρα προσλαμβάνουν ζωτική ενέργεια από τα λεπτά ενεργειακά σώματα του ανθρώπου, από το περιβάλλον του και τις  εκδηλώσεις του μέσα σε αυτό, και από το σύμπαν. Την ενέργεια αυτή τη μετασχηματίζουν στις συχνότητες, που απαιτούντε για την ανάπτυξη και την συντήρηση του. Επιπλέον, εκπέμπουν ενέργεια στο περιβάλλον. Έτσι, μέσα από αυτό το σύστημα, ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ανταλλαγής με τις δυνάμεις, που λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα του περιβάλλοντος, του σύμπαντος και της Δημιουργίας.
Έτσι, με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ενεργειακά κέντρα είναι οι πύλες μέσω των οποίων το άτομο απορροφά ζωτική ενέργεια από το σύμπαν για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα εκπέμπει μέσω αυτών όλες τις ατομικές του ενέργειες πάλι προς το σύμπαν και το περιβάλλον του.

Η σημασία τους

Η σημασία των τσάκρα στο σώμα μας είναι τόση, όση η ύπαρξη των πνευμόνων, της καρδιάς μας και όλων των ζωτικών μας οργάνων. Αυτές οι ενεργειακές δίνες περιστρέφονται με μια συγκεκριμένη συχνότητα για να διατηρήσουν υγιές το σώμα και το πνεύμα μας. Εάν για κάποιο λόγο υπάρξει κάποια διαταραχή, τότε η περιδίνηση των κέντρων διαστρεβλώνεται, αλλοιώνεται και σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να σταματήσει. Το αποτέλεσμα αυτής τη διαταραχής είναι η άμεση πρόκληση σοβαρών παθήσεων στην πνευματική και σωματική μας υγεία.

Πως διαταράσσονται τα ενεργειακά κέντρα;

Η επιστήμη των Chakra μας προσφέρει ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάθε ασθένεια προκαλείται από μια ψυχολογική αιτία. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία των κέντρων, είναι η πρόκληση βίαιων ψυχολογικών τραυμάτων και καταγραφών.
Σε ένα τέτοιο τραύμα, το κέντρο που αντιστοιχεί στο ανάλογο συναίσθημα, υπερλειτουργεί, ή υπολειτουργεί και σιγά σιγά δεν θρέφει καταλλήλως τα ζωτικά όργανα με την ενέργεια που χρειάζονται για την συντήρησή τους, με αποτέλεσμα αυτά να τείνουν προς την κατάρρευση ή τη δυσλειτουργία.

Θα δούμε παρακάτω στην ανάλυση του κάθε ενεργειακού κέντρου, τί είναι αυτό που μπορεί να το διαταράξει και τί συνέπειες έχει στο σώμα του ατόμου.

1ο Chakra

tsakra1

Ονομάζεται: Ρίζα, Βάση, Κουνταλίνι, Μουλαντχάρα.

Θέση : Βάση της σπονδυλικής στήλης, στο σημείο μεταξύ του πρωκτού και του κόκκυγα.

Όργανα που σχετίζεται: Γεννητικά όργανα, προστάτης Νεφρά, σπονδυλική στήλη, οστά, δόντια, αίμα, αναπαραγωγή κυττάρων.

Αντιπροσωπεύει: Σταθερότητα, αξιοπιστία, ενότητα, θέληση για ζωή.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: « Έχω».

Αδένας: Επινεφρίδια.

Χρώμα: Κόκκινο.

Στοιχείο: Γη.

Το πρώτο κέντρο το λένε και ρίζα, διότι είναι αυτό που κοιτάει προς τη γη και μας κρατάει δεμένους στο υλικό πεδίο. Εδώ είναι η έδρα της θέλησής μας για ζωή  είναι το κέντρο της αναπαραγωγής και της γονιμότητάς.Το κέντρο αυτό μπορεί να μπλοκαριστεί ή να φτάσει σε σημείο ανισορροπίας όταν το άτομο δεν επιθυμεί να ζει. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα ένα άτομο που περνάει μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή του, π.χ. οικονομική καταστροφή, απώλεια συγγενών ή αγαπημένων ανθρώπων ή μια βαθιά απογοήτευση, κινδυνεύει να σταματήσει να θέλει να ζει και να έχει τάση φυγής. Αυτομάτως, τότε το πρώτο κέντρο λαμβάνει την εντολή μας που είναι «δεν θέλω να ζήσω» και αρχίζει και αποσυνδέει τις ρίζες του από τη γη. Ακολουθεί απλά τις εντολές μας. Τι συνεπάγεται όμως αυτό στο υλικό μας σώμα; Πλήττεται ο σκελετός μας και το αίμα μας, τα οποία είναι η βάση που μας διατηρεί στη ζωή.

2ο Chakra

tsakra2

Ονομάζεται: Ιερό και  Σβαντχιστάνα

Θέση : Δύο με τρία δάχτυλα περίπου κάτω από τον αφαλό.

Όργανα που σχετίζεται: Ουροδόχος κύστη, πυελική ζώνη, αναπαραγωγικά όργανα, νεφρά, όλα τα υγρά (αίμα, λέμφος, γαστρικά υγρά, σπέρμα)

Αδένες: ωοθήκες, προστάτης, όρχεις.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Αισθάνομαι»

Χρώμα: Πορτοκαλί

Στοιχείο: Νερό

Το δεύτερο κέντρο είναι η έδρα των βασικών μας ενστίκτων. Εδώ βρίσκεται το  ένστικτο της αναπαραγωγής.  Είναι το επίκεντρο της σεξουαλικής ενέργειας και των δημιουργικών μας ικανοτήτων. Το σεξουαλικό τσάκρα, έχει σχέση με την σεξουαλικότητα με βαθύτατη έννοια. Σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική πράξη, με το πώς αντιλαμβανόμαστε την σεξουαλικότητά μας και το πώς αντιμετωπίζουμε το φύλο που έχουμε από την γέννησή μας. Σε αυτό το κέντρο υπάρχουν όλες οι προγραμματισμένες πληροφορίες που ενυπάρχουν μέσα μας από τη στιγμή της γέννησής μας με σκοπό να μας διατηρήσουν στη ζωή και να πολλαπλασιαζόμαστε.

3o Chakra

tsakra3

Ονομάζεται: Ηλιακό Πλέγμα και Μανιπούρα.

Θέση : Η περιοχή του Στομάχου (ανάμεσα από τον Αφαλό και το Διάφραγμα).

Όργανα που σχετίζεται :Πεπτικό σύστημα, Πάγκρεας, Συκώτι, Στομάχι, Σπλήνα, Χολή.

Αδένας: Πάγκρεας.

Γενικότερη συσχέτιση: Μεταβολισμός και Πέψη..

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: Μπορώ.

Χρώμα : Κίτρινο.

Στοιχείο: Φωτιά.

Το τρίτο κέντρο βρίσκεται μία παλάμη περίπου  πάνω από τον αφαλό.

Αυτό το κέντρο είναι η έδρα των συναισθημάτων μας.

Αυτός είναι ο λόγος που όταν βρισκόμαστε σε μια δυσάρεστη κατάσταση, μας δημιουργείται κόμπος στο στομάχι μας, ή όταν έχουμε ένα ισχυρό προαίσθημα, η αίσθηση ξεκινάει από το στομάχι.  Αυτό το κέντρο μπορεί να υποστεί δυσλειτουργία όταν το άτομο έχει συναισθηματική ανισορροπία ή έχει ανισόρροπες σχέσεις με το περιβάλλον του. Εάν ένα άτομο έχει πολύ συσσωρευμένο θυμό, πικρία, στρες, απογοήτευση  τότε το κέντρο  δυσλειτουργεί. Εάν ένα άτομο υπόκειται σε ενεργειακή αφαίμαξη, τότε πάλι το κέντρο σταδιακά θα δυσλειτουργήσει και θα αλλοιωθεί. Το κέντρο αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο το πεπτικό σύστημα και όλα τα όργανά του (συκώτι (θυμός), στομάχι (άγχος), χολή (πικρία) πάγκρεας (απογοήτευση)).

Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί στη καθημερινότητά μας. Ένας άνθρωπος, λόγω διαφόρων γεγονότων που έχουν συμβεί στη ζωή του και νιώθει ότι έχει αδικηθεί, νιώθει θυμό. Αντί να τον εκφράζει λοιπόν αυτόν το θυμό σε κάθε περίσταση, τον συγκρατεί και τον συσσωρεύει μέσα του.  Το όργανο λοιπόν που ανταποκρίνεται στο θυμό, είναι το συκώτι. Το συκώτι λαμβάνει το μήνυμα ότι υπάρχει υπερβολική έξαρση θυμού και με τη σειρά του προσπαθεί να βρει τρόπους εκτόνωσης για να μη πληγεί συνολικά ο άνθρωπος. Δημιουργεί λοιπόν στο άτομο τάσεις προς το αλκοόλ διότι μέσω του αλκοόλ το συκώτι γνωρίζει ότι η συνείδησή μας κάμπτεται. Έτσι, ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκδηλωθεί επιτέλους ο συσσωρευμένος θυμός. Πράγματι, υπό την επήρεια του αλκοόλ, ο άνθρωπος γίνεται πιο εκφραστικός και έτσι εκφράζει μεταξύ των άλλων και τον θυμό του. Στην αρχή αυτό συμβαίνει σε ήπια μορφή. Καθώς όμως η επήρεια του οινοπνεύματος περνά, τότε επιστρέφει πάλι στην πρότερη θέση του. Η ανάγκη του όμως για έκφραση, θα τον οδηγήσει και πάλι στο να καταναλώσει αλκοόλ. Εάν αυτό επαναληφτεί πολλές φορές, τότε έχουμε το σύνηθες φαινόμενο του εθισμού και κατ’ επέκταση του αλκοολισμού. Εάν το άτομο δεν διαπιστώσει εγκαίρως τον συσσωρευμένο θυμό του και συνεχίζει να τον εκφράζει μέσω του ποτού, τότε θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Το ίδιο το ποτό θα του προκαλεί ακόμα περισσότερο θυμό και ενοχές προς τον εαυτό του, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη συσσώρευση θυμού, πολύ μεγαλύτερη χρήση οινοπνεύματος για να εκτονώνεται αυτός ο θυμός και τελικά το συκώτι θα φτάσει σε υπερκόπωση και το άτομο σταδιακά μπορεί να οδηγηθεί στην κίρρωση ήπατος. Βασικό στοιχείο λοιπόν εδώ είναι να εξετάσουμε την πηγή του θυμού του και να αποκαταστήσουμε την αυτοέκφρασή του.

Ας πάρουμε όμως κι άλλο ένα παράδειγμα. Κάποιο άτομο, καθώς βρίσκεται με κάποιο φιλικό η συγγενικό πρόσωπο, απομυζάτε η ενέργειά του. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι διαμέσου των ρόλων ελέγχου προσπαθούν (ασυνείδητα συνήθως) να απομυζήσουν ενέργεια από το περιβάλλον τους. Καθώς λοιπόν η ενέργεια που εξέρχεται βίαια από το ηλιακό πλέγμα, δεν εισέρχεται εκ νέου, το άτομο αρχίζει να νιώθει ότι αποδυναμώνεται, και πράγματι αποδυναμώνεται ελλείψει ζωτικής ενέργειας. Ασυνείδητα λοιπόν κι αυτός, προσπαθεί να αποφεύγει τη συνάντηση με τον άνθρωπο με τον οποίο αισθάνεται έτσι.  Όταν αυτό είναι εφικτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν όμως δεν είναι εφικτό, είτε γιατί είναι συγγενής, είτε γιατί είναι συνάδερφος είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε η συνεχής απώλεια ενέργειας θα οδηγήσει σε μεγάλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από τέτοιες σχέσεις ή εάν αυτό δεν γίνεται, μπορούμε να καταφύγουμε σε διαφόρων ειδών προστασίες. Η πιο απλή προστασία είναι απλά να σταυρώνουμε τα χέρια μας με τέτοιον τρόπο ώστε να τοποθετηθούν πάνω στο ηλιακό πλέγμα (κίνηση που πολλές φορές την κάνουνε ασυνείδητα για να προστατευτούμε από τέτοια φαινόμενα).

4ο Chakra

tsakra4

Ονομάζεται :Αναχάτα

Θέση :Στην κέντρο του στήθους.

Όργανα που σχετίζεται : Καρδιά, πνεύμονες κάτω περιοχή πνευμόνων, πλάτη, θώρακας, θωρακική κοιλότητα, κυκλοφορικό σύστημα, ανοσοποιητικό σύστημα, δέρμα.

Αντιπροσωπεύει: Αγάπη, Ευσπλαχνία, Ισορροπία.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: Αγαπώ (άνευ όρων).

Χρώμα : Πράσινο.

Στοιχείο: Αέρας .

Επίσης, αυτό το κέντρο είναι το σημείο από όπου συνδεόμαστε με τους συνανθρώπους μας. Είναι η πόρτα μας στο σύμπαν.

Το κέντρο αυτό είναι ο ρυθμιστής της ενέργειας του σώματός μας, είναι το σημείο σύνδεσης των ανώτερων και των κατώτερων κέντρων, των ανώτερων και των κατώτερων σωμάτων. Σε αυτό το κέντρο ανήκει η ιδιότητα της ουράνιας αγάπης!

Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν τον αγαπούν, ή ότι γενικότερα στη ζωή του δεν έχει εισπράξει αγάπη, τότε το κέντρο δυσλειτουργεί και πλήττονται οι πνεύμονες και το στήθος  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ένα παράδειγμα είναι, η γυναίκα που έχει μια κακή σχέση με τον σύντροφο της. Καθώς η αγάπη διαστρεβλώνεται την θέση της παίρνει ο θυμός, η αγανάκτηση τότε το κέντρο αρχίζει να υπολειτουργεί, δίνοντας λιγότερη ζωτική ενέργεια στους πνεύμονες στην καρδιά και στο στήθος δημιουργώντας τάσεις για προβλήματα στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό, κύστες ή όγκο στο στήθος, έλλειψη ενέργειας  καρδιακά ή έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

5o Chakra

tsakra 5

Ονομάζεται:  Κέντρο Λαιμού και Βισούντα

Θέση : Βάση του Λαιμού.

Όργανα που σχετίζεται :Θυρεοειδής, Αυχένας, Λαιμός, Φωνητικές Χορδές, Βρόγχοι, Οισοφάγος, Άνω μέρος Πνευμόνων.

Αδένας: Θυρεοειδής.

Χρώμα : Μπλε.

Στοιχείο: Ήχος.
Αντιπροσωπεύει: Επικοινωνία, Έκφραση, αποφασιστικότητα.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Μιλώ».

Το κέντρο αυτό είναι η έδρα της αυτοέκφρασης μας, της επικοινωνίας, της στάσης μας απέναντι στη ζωή. Το κέντρο αυτό μπορεί να υποστεί βλάβες όταν το άτομο δεν έχει ελεύθερη αυτοέκφραση, είτε γιατί κάποιος του το επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα, είτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας του.

Το πέμπτο τσάκρα είναι πολύ ευαίσθητο στις απότομες αλλαγές του περιβάλλοντός μας. Συνήθως μετά από κάποιο σοκ, το κέντρο του λαιμού κλείνει με αποτέλεσμα να δημιουργεί βραχνάδα, προβλήματα φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας και θυρεοειδούς.

Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν κλείσει το κέντρο αυτό βίαια (συνήθως από τραυματικό γεγονός) το άτομο μπορεί να χάσει ακόμα και τη φωνή του, ή να υποστεί οριστικές αλλοιώσεις στις φωνητικές του χορδές. Από κει έρχονται και οι εκφράσεις «έχασε τη μιλιά του», «έμεινε άφωνος» κ.λ.π.

Συνήθως ο φόβος παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα στη δυσλειτουργία του κέντρου. Ο φόβος για τη κριτική των άλλων, ή τις επιπτώσεις που μπορεί να πιστεύει το άτομο ότι θα έχει η ελεύθερη έκφρασή του, μπορεί να τον οδηγήσει σταδιακά σε περιορισμένη αυτοέκφραση και άρα και σε στρέβλωση του ενεργειακού κέντρου.

Αντίστροφα, αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα με τους άλλους, μας δίνει και το πράσινο φως για να εκφραστούμε. Άρα ο φόβος ή γενικά οποιοδήποτε μπλοκάρισμα υπάρχει στο πέμπτο κέντρο έχει άμεση σχέση με το ηλιακό πλέγμα, αφού αυτό είναι ο ρυθμιστής της επικοινωνίας μας με τους άλλους.
Είδαμε λοιπόν ότι τα δύο αυτά κέντρα είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό μας δημιουργεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα και έναν πιο εύκολο τρόπο να το λύσουμε.

6o Chakra

tsakra6

Ονομάζεται και Τρίτο Μάτι, Άτζνα.

Θέση: Κέντρο του Μετώπου.

Όργανα που σχετίζεται: Υπόφυση, Πρόσωπο, Μάτια, Αυτιά, Μύτη, Ιγμόρεια, Παρεγκεφαλίτιδα, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Αδένας: Υπόφυση.

Χρώμα: Λουλακί.

Στοιχείο: Φως.

Αντιπροσωπεύει: Διαίσθηση, Φαντασία, Διόραση.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Βλέπω».

Το κέντρο αυτό είναι το γνωστό σε όλους μας ως τρίτο μάτι και βρίσκεται μεταξύ των φρυδιών μας. Επηρεάζει ολόκληρο το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα του ατόμου. 

7o Chakra

tsakra 7

Ονομάζεται και  Κορώνα, Σαχασράρα.

Θέση: Κορυφή του Κρανίου.

Όργανα που σχετίζεται :Εγκέφαλος.

Χρώμα : Λευκό, βιολετή, χρυσό.

Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Γνωρίζω».

Αδένας: Επίφυση.

Το έβδομο κέντρο βρίσκεται στη κορυφή της κεφαλής μας.

Είναι η έδρα της ανώτερης επικοινωνίας, της έμπνευσης, της τέχνης και της σύνδεσης με το ανώτερο.

Όπως το πρώτο κέντρο έχει να κάνει με τη σύνδεσή μας στη Γη, αυτό το κέντρο αναλαμβάνει να διατηρεί τη σύνδεσή μας με το πνεύμα. Λέγεται και κέντρο της Νιρβάνα, η αλλιώς το κέντρο της αιώνιας έκστασης και ευτυχίας.  Όπως καταλαβαίνουμε, η υπερβολική ενασχόληση και ανησυχία με την ύλη είναι η αιτία που αυτό το κέντρο μπορεί να δυσλειτουργήσει. Και όσο το κέντρο αυτό στρεβλώνεται, τόσο πιο πολύ ο άνθρωπος απομακρύνεται από την ευτυχία, τη χαρά και την ευδαιμονία. Ως εκ τούτου λοιπόν προσκολλάται ακόμα περισσότερο στην ύλη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί δάσκαλοι στην εποχή μας λένε ότι διανύουμε την εποχή όπου η ανθρωπότητα αποποιήθηκε την ευτυχία της και έκλεισε το σημαντικότερο κέντρο που την ενώνει με τα ανώτερα ιδανικά.

Η δυσλειτουργία του κέντρου αυτού, μας αποκόβει όπως είπαμε και παραπάνω από την χαρά και την ευτυχία. Συνήθως λοιπόν, οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν αυτή τη χαρά ενασχολούμενοι ακόμα περισσότερο με την ύλη.

Καθώς όμως η ύλη μόνη της δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία, το άτομο βυθίζεται σε κατάθλιψη.